Högkänslighet

Centralt i min samtalsterapi och coaching för högkänsliga är medveten känslohantering, självmedkänsla och återhämtning.  Sedan jag upptäckte min egen högkänslighet har jag många gånger mötts med fördomar om att jag skulle vara svagare än andra och behöva hanteras med silkeshandskar. Inget kan, enligt mig, vara mer fel! Som högkänslig har jag möjlighet att stå starkare än de flesta. Med rätt förutsättningar och kunskap om hur det går att använda sin förmåga så är allting möjligt!

Vill du veta mer? Jag leder högkänsliga personer mot högmedvetenhet.  
Högmedvetenhet är det tillstånd där du själv väljer vem du vill vara och hur du vill svara på din omgivning.
Det är det tillstånd där du kan hantera varje motgång med medvetenhet och transformera dina tunga känslor till mer livskraft. Fantastiskt, eller hur?!

"Tack för en grym kväll! Idag kändes det som att jag verkligen fick lära mig mycket. Energitjuvar/Tagare/Drama queens eller vad vill kalla dem. Vad gör de med oss? Vad kan vi göra för att möta dem utan att bli dränerade?  Jag kommer behöva träna mer på att lägga över ansvaret genom att säga till den personen att ta ansvaret själv och att jag ser den där känslan du har som "ditt ansvar". Jag lyssnar mer än gärna och kan hjälpa dig, men jag vägrar bära människor mer."

"Idag har jag haft mitt sista (kan mycket väl bli något till i framtiden) coach samtal med Ida. Jag ser och upplever så stor förändring i min livskvalitet! 🙏 Dom mål/önskemål jag hade när vi startade är med råge infriade! Har nu många verktyg och tekniker att använda när det behövs, men just nu ligger dom i verktygslådan. 👍 Förändringar är möjliga! 👍 Är så himla tacksam!🙏🙏Tack Ida! Du är bäst 👍 "

"Stort tack för idag allihopa🙏🏻! Jag tar definitivt med mig modet att våga känna känslan ❤️. Öva på!"

Några frågor som kan guida dig i om du är högkänslig eller inte: 

- Blir du lätt överväldigad?
- Blir du stressad av att ha mycket att göra på kort tid?
- Undviker du våldsamheter på TV?  
- Behöver du dra dig undan och vila under stressiga dagar?  
- Ordnar du ditt liv så att du slipper överväldigande situationer?  
- Upplever du mer med dina sinnen än andra?
- Har du ett rikt och komplext inre liv?  
- När du var barn, såg vuxna dig som känslig eller blyg?

Om du svarar ja på flera avanstående frågor är det ganska troligt att du är högkänslig.

Definition av Högkänslighet

Högkänslighet är ett personlighetsdrag, det är alltså ingen diagnos!

Draget finns naturligt hos ca 20% av djur och människor och för att du ska kalla dig högkänslig bör du uppfylla de fyra kriterier som sammanfattas i ordet DOES:

D: djup bearbetning. Du bearbetar helt enkelt all information du får till dig genom dina sinnen på ett djupare plan. Det innebär att det tar mer energi för en högkänslig person att bearbeta det den möter i sin vardag än vad det gör för en icke högkänslig person. Den högkänsliga sorterar in information i fler ”fack” i hjärnan.

O: Överstimulering. En högkänslig person blir lätt överstimulerad av för många intryck. Det kan till exempel handla om höga ljud, starka lukter eller att vara i folksamlingar. En högkänslig person använder ständigt sina sinnen för att hålla koll på faror som lurar flocken vilket gör att den behöver mer återhämtning än andra personer för att undvika överstimulering.

E: Empatisk förmåga och emotionell mottaglighet. En högkänslig person har stor förmåga att känna in stämningar och energier, att känna hur andra mår och vad de behöver. Personen påverkas och styrs mycket av känslor i olika situationer. Området i hjärnan med spegelneuroner (de nervceller som hjälper oss att förstå och sätta oss in i andra personer) är mer aktivt hos högkänsliga personer.

S: Sensorisk känslighet. Det kan vara känsla för stämningar, att förstå det som inte uttalas, det mellan raderna.
Det kan också vara att beröras starkt av vacker natur eller konst.

Känner du igen dig i något av det här?
 
Här kan du göra Elaine Arons test för att se om just du är högkänslig.