Riktning eller mål?

Två olika sätt att blicka framåt

Vi människor är olika och därför passar olika sätt oss olika bra. Till exempel kan en högkänslig person som lätt går in i prestation slå bakut om vi börjar prata om mål. 

Då kan vi i stället prata om riktningen, alltså upplevelsen den personen vill ska genomsyra allt i sitt liv. Exempel på riktning kan vara frihet eller glädje.

En annan person tycker att målsättningar är det enklaste och mest logiska sättet att börja ta steg framåt. Då sätter vi tillsammans upp konkreta mål, kanske med en ”hemläxa” i att ta de första stegen mot målet. Exempel på mål kan vara att springa Göteborgsvarvet, gå ner 5 kg i vikt inom en viss tid eller att få in en ny vana tre gånger i veckan till ett specifikt datum.

En del tycker att det funkar bra att arbeta med både riktning och mål, då kan det vara fint att: 

1. ta reda på riktningen i livet - det du vill uppleva

2. arbeta med olika mål längs vägen 

Jag har själv arbetat med både riktning och mål på många olika sätt under många år och upptäckt vad som fungerar för mig. Det finns många kurser, coacher och sanningar om hur du kan uppnå lycka genom att arbeta framåt med riktningar, visioner och mål men det är bara du som vet vad som får dig att fungera som bäst. Och om du tänker att du inte alls vet, pröva dig fram!

Som jag nämnde innan så kan vissa personers system gå helt i baklås av målsättningar. Det kan till exempel bero på gamla omedvetna eller medvetna sanningar du bär på som säger att du måste prestera. Om du inte presterar är du misslyckad. 

Känner du igen dig? Det gör nog de flesta mer eller mindre. 

Att istället hitta din riktning i livet i form av en positiv känsla av hur du vill att livet ska upplevas kan då fungera bättre! 

Är du nyfiken på vad din riktning är? De två första avsnitten i min onlinekurs ”Konsten att må bra” är gratis! Där får du hjälp med att sätta dig ner och ta ut den riktning som är unik för dig. 

När du har tagit ut din riktning kan du ha med dig den varje dag som en fråga. Om din riktning till exempel är glädje så kan du fråga dig själv i de beslut du fattar under dagen: Leder det här beslutet mig mot mer glädje?

På så sätt kan din riktning hjälpa dig att varje dag tag små steg närmare det liv du vill leva! Det fungerar!

Kategorier: coaching, hsp, mål, riktning, Stresshantering, terapi för högkänsliga, Vanor