Vad är egentligen högkänslighet?

Är det samma sak som att vara överkänslig? Eller innebär det något mer?

Idag tänkte jag skriva lite kort om högkänslighet och vad det innebär. Forskaren Elaine Aron myntade begreppet högkänslighet redan på 90-talet men det är fortfarande många som inte har hört talas om det. Ofta ser omgivningen ut som frågetecken när jag berättar att jag arbetar som högkänslig terapeut.

Högkänslighet är ett personlighetsdrag, det är alltså ingen diagnos. Draget finns naturligt hos 15-20% av djur och människor och för att du ska kalla dig högkänslig bör du uppfylla de fyra kriterier som sammanfattas i ordet DOES:

D: djup bearbetning. Du bearbetar helt enkelt all information du får till dig genom dina sinnen på ett djupare plan. Det innebär att det tar mer energi för en högkänslig person att bearbeta det den möter i sin vardag än vad det gör för en icke högkänslig person. Den högkänsliga sorterar in information i fler ”fack” i hjärnan.

O: Överstimulering. En högkänslig person blir lätt överstimulerad av för många intryck. Det kan till exempel handla om höga ljud, starka lukter eller att vara i folksamlingar. En högkänslig person använder ständigt sina sinnen för att hålla koll på faror som lurar flocken vilket gör att den behöver mer återhämtning än andra personer för att undvika överstimulering.

E: Empatisk förmåga och emotionell mottaglighet. En högkänslig person har stor förmåga att känna in stämningar och energier, att känna hur andra mår och vad de behöver. Personen påverkas och styrs mycket av känslor i olika situationer. Området i hjärnan med spegelneuroner (de nervceller som hjälper oss att förstå och sätta oss in i andra personer) är mer aktivt hos högkänsliga personer.

S: Känsla för det sensibla. Det kan vara känsla för stämningar, att förstå det som inte uttalas, det mellan raderna. Det kan också vara att beröras starkt av vacker natur eller konst.

Känner du igen dig i något av det här?

Här kan du göra Elaine Arons test för att se om just du är högkänslig.

Jag är utbildad samtalsterapeut för Högkänslighet Sverige och tar emot klienter både för enskilda samtal och i grupp.

Välkommen att höra av dig om du har frågor eller funderingar kring högkänslighet!

Varma Hälsningar

Ida

ida@powerofsenses.se

Kategorier: högkänslighet, hsp, terapi för högkänsliga